
Ενυδατικά τρόφιμα
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Πολύ συχνά μετά από τα τραπέζια των γιορτών, λόγω της αυξημένης πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε αλάτι και της κατανάλωσης αλκοόλ, παρατηρείται η λεγόμενη κατακράτηση, δηλαδή η υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα και στους ιστούς. Ένα βασικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, με αύξηση της πρόσληψης νερού, καλίου, μαγνησίου και ταυτόχρονη ελαφρά μείωση της πρόσληψης νατρίου. Ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ενυδατικά και, ως εκ τούτου, η ένταξη τους στο καθημερινό σιτηρέσιο μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης.

Αγγούρι
Το αγγούρι θεωρείται ένα από τα πιο ενυδατικά λαχανικά, με 95% περιεκτικότητα σε νερό. Πρακτικά αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό, ενώ παρέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο και μαγνήσιο, που ενισχύουν την ενυδατική δράση.

Φράουλες
Οι φράουλες έχουν περιεκτικότητα σε νερό περίπου 91%, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ενυδατική τροφή. Επιπλέον, παρέχουν πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το μαγγάνιο.
Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια σημειώνουν 94% περιεκτικότητα σε νερό, τιμή που τους κατατάσσει πολύ υψηλά στη λίστα των ενυδατικών τροφών. Ακόμη, προσφέρουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με τη φλούδα, καθώς και βιταμίνης C.

Καρπούζι
Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, παρέχοντας δηλαδή περίπου ½ φλ. νερού ανά φλυτζάνι καρπουζιού. Είναι ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, αφού περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη A, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά όπως λυκοπένιο.

Πιπεριά
Η πιπεριά είναι ένα ακόμη εξαιρετικά ενυδατικό λαχανικό, με 92% περιεκτικότητα σε νερό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες συμπλέγματος Β και κάλιο, ενώ περιέχει καροτενοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Εκτός αυτού, μόλις ένα φλυτζάνι πιπεριάς παρέχει 310% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, καθιστώντας υψηλότερα στη λίστα ακόμα και από το πορτοκάλι!

Λάχανο
Το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών και έχει περιεκτικότητα 92% σε νερό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και πολλά ιχνοστοιχεία που προάγουν την υγεία. Επιπλέον, το λάχανο παρέχει γλυκοσινολικά οξέα, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που έχουν συσχετιστεί με την προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Γενικώς, όλα τα φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι και ρόκα παρουσιάζουν περιεκτικότητα σε νερό μεγαλύτερη του 90%, γι’ αυτό και αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
Εντάσσοντας σε καθημερινή βάση αυτά τα ενυδατικά τρόφιμα στη διατροφή σας, μπορείτε να επιταχύνετε την υποχώρηση της κατακράτησης υγρών των εορτών. Συνδυάστε τα με αρκετά ποτήρια νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ελέγξτε την πρόσληψη αλκοόλ και μέσα σε λίγες ημέρες ο οργανισμός θα έχει επανυδατωθεί πλήρως.

