Υπάρχει ο Άη Βασίλης και τον θέλουμε
Σκέφτομαι & Γράφω

Υπάρχει ο Άη Βασίλης και τον θέλουμε

Όταν έχεις 3 παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες είναι δύσκολο να διατηρήσεις στο σπίτι την παράδοση του Άη Βασίλη χωρίς την αμφισβήτηση και όλες τις ερωτήσεις που τον αφορούν. « Από πού μπαίνει αν δεν έχεις τζάκι», «πως προλαβαίνει να πάει σε όλα τα παιδιά», «Γιατί δεν μπορεί να μου φέρει playstation» είναι μερικές από τις απορίες που καλούμαστε να απαντήσουμε σαν γονείς. Η μεγάλη στα 16 έχει περάσει στην απέναντι όχθη του παραμυθιού, ο μεσαίος οριακά δεν πιστεύει ότι υπάρχει ο Άη Βασίλης γιατί πέρυσι οι φίλοι του κάτι του ψιθύρισαν και ο μικρός περνάει από όλα τα στάδια μέσα στη χρονιά, αλλά όσο πλησιάζουν οι ημέρες, τον περιμένει. Προχθές μάλιστα, είδαν μια ταινία χριστουγεννιάτικη και πείστηκε ότι υπάρχει ο Άη Βασίλης και ότι όποτε θέλει γίνεται σκόνη και έτσι μπαίνει στα σπίτια μας και εξαφανίζεται χωρίς να τον πάρουμε είδηση. Υπάρχει ο Άη Βασίλης και τον θέλουμε!!!

Όταν είσαι 16 ξέρεις ότι δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος από την καμινάδα του σπιτιού σου (και μάλιστα ευτραφούλης όπως παρουσιάζεται) και να πέφτει στο τζάκι, να σηκώνεται κύριος να αφήνει τα δώρα. Παρόλα αυτά σου αρέσει   η αναμονή της ημέρας, χαίρεσαι με το δώρο που θα πάρεις και απολαμβάνεις την ιστορία του Άη Βασίλη ενώ από την άλλη σε ευχαριστεί ιδιαίτερα να πετάς υπονοούμενα και να δημιουργείς αμφιβολίες για την ύπαρξή του στα μικρότερα αδέρφια σου.

Όταν είσαι 12, είσαι σε μια φάση που δεν θέλεις να πιστεύεις σε αυτά που πίστευες μικρός γιατί τώρα είσαι μεγάλος. Άσε που οι φίλοι σου λένε ότι δεν υπάρχει και αν το λεν οι φίλοι είναι νόμος. Η μαμά σου όμως σου λέει ότι αν πιστεύεις στη μαγεία των Χριστουγέννων, ο Άη Βασίλης υπάρχει. Άλλωστε το χωριό του Άη Βασίλη είναι γνωστό στο Ροβανιέμι και δεν το χει σε πολύ να κλείσει ένα εισιτήριο για εκεί.

υπάρχει ο Άη Βασίλης και τον θέλουμε

Αν είσαι 9, υπάρχει ο Άη Βασίλης και τον θέλεις σαν τρελός. Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στις ταινίες και ό,τι ακούς και πολύ καλά κάνεις. Όταν τα αδέρφια σου πετάνε διάφορες σπόντες εσύ γυρνάς με ύφος στη μαμά σου και κοιτάζεστε συνωμοτικά τύπου «δεν ξέρουν τι λένε». Η πληρωμένη απάντηση που τους δίνεις είναι «Αν πιστεύεις στον Άη Βασίλη έρχεται, αλλιώς δεν έρχεται!».

Στο σπίτι μας λοιπόν πλανάται ένα μυστήριο γύρω από τον Άη Βασίλη και το καλλιεργούμε διότι δεν θέλουμε κανείς να μας απαντήσει με το χέρι στην καρδιά, αρκεί που έχουμε εμείς τη χαρά της αναμονής και την πίστη ότι θα ζήσουμε και πάλι το όνειρο!

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει παιδί που να μην αμφισβήτησε την ύπαρξή του στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ειδικά αν είχε αδέλφια μεγαλύτερα που το έχουν σαν χόμπι να γκρεμίζουν τα όνειρα των μικρότερων αδελφών. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ακόμη και ο πιο πεζός ενήλικας αφήνει ένα μικρό παραθυράκι στο όνειρο και τη φαντασία.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το αν πρέπει να πούμε στα παιδιά μας τι συμβαίνει με τον Άη Βασίλη, λες και ξέρουμε και εμείς οι μεγάλοι τι συμβαίνει τελικά. Ένα ολόκληρο χωριό είναι στημένο εκεί που ζει ο αγαπημένος μας. Μπορεί να μην πετάει αλλά υπάρχει κάπου. Υπάρχει ο Άη Βασίλης και τον θέλουμε. Τον θέλω και εγώ. Θέλω να έχω στο μυαλό μου ότι αυτές τις μέρες γυρίζουν από πάνω μας τα ξωτικά του. Ότι θα γράψω γράμμα και θα το στείλω ή θα το αφήσω στο δέντρο να το πάρει το ξωτικό και να το δώσει στον αγαπημένο κυριούλη με την άσπρη γενειάδα για να φέρει το δώρο, ό,τι και αν είναι αυτό. Ελπίδα, αγάπη, χαρά και προσφορά, αυτά είναι για μένα ο Άη Βασίλης. Έτσι μέσα από την ιστορία του μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι όλοι μπορούμε να είμαστε μικροί ή μεγάλοι Αη Βασίληδες όταν χρειαστεί.

Και φέτος μου είπαν τα παιδιά μου ότι θα μείνουν ξύπνια για να τον δουν. Πού θα πάει, θα έρθει εκείνη η ώρα που θα τον πιάσουν στα πράσα….ή μήπως όχι;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *