τα μελομακάρονα της διατροφολόγου
Υγεία και διατροφή

Τα μελομακάρονα της διατροφολόγου

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Ο Δεκέμβριος έφτασε και μαζί με αυτόν τα πρώτα χριστουγεννιάτικα γλυκά! Βασιλιάς αυτών όπως πάντα το μελομακάρονο, το οποίο θα υπάρχει σε αφθονία για τον επόμενο μήνα. Παρόλο που σε μία ισορροπημένη διατροφή χωράνε όλα τα τρόφιμα στη σωστή συχνότητα, συμπεριλαμβανομένων και των κλασικών γλυκών, σήμερα θα δούμε μία εναλλακτική συνταγή για όλους τους γλυκατζήδες που επιθυμούν να εντάξουν τα μελομακάρονα σε πιο συχνή βάση και πιο θρεπτική μορφή, χωρίς αλεύρι και ζάχαρη. 

Η συγκεκριμένη συνταγή παρέχει σημαντική ποσότητα ακόρεστων λιπαρών με καρδιοπροστατευτική δράση και ευεργετικές ιδιότητες, τα οποία σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ομαλοποιούν την αύξηση του σακχάρου και προκαλούν καλύτερο κορεσμό. 

Υλικά για 24 μελομακάρονα: 

  • 80 γρ. βρώμη 
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 80 γρ.  καρύδια
  • 20 γρ. λιναρόσπορο κοπανιστό (ή +20 γρ. βρώμη)
  • 90 γρ. μέλι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. φυστικοβούτυρο (ή κάποιο άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
  • Χυμό από ½ πορτοκάλι
  • 1,5 κ.γλ. μπέικιν
  • 1,5 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • Συν τριμμένα καρύδια για το σερβίρισμα.

Υλικά για το σιρόπι:

  • 500 ml νερό
  • ¾ φλ. μέλι
  • 1 στικ κανέλας (ή 2 κ.γλ. κανέλα)
  • Χυμό από το υπόλοιπο ½ πορτοκάλι.

Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:

  1. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το φυστικοβούτυρο, το μέλι και τον χυμό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Αλέθουμε τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπλέντερ.
  3. Ανακατεύουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη, το λιναρόσπορο, τα μπαχαρικά και το μπέικιν. 
  4. Συνδυάζουμε το υγρό και το στερεό μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Εάν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγη έξτρα αλεσμένη βρώμη. 
  5. Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά στο ψυγείο και, έπειτα, πλάθουμε 24 μελομακάρονα και τρυπάμε με ένα πιρούνι από πάνω για να τα σιροπιάσουμε αργότερα.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  7. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Είναι σημαντικό όταν ψηθούν να τα αφήσουμε λίγη ώρα να κρυώσουν εντελώς.

Εκτέλεση για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό με το μέλι και τα μπαχαρικά μέχρι να μελώσουν. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα. Γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε. 

Καλή απόλαυση!

τα μελομακάρονα της διατροφολόγου

Διατροφική ανάλυση/μελομακάρονο: 

8 γρ. «καλών» λιπαρών (πολυακόρεστα & μονοακόρεστα)

7 γρ. υδατανθράκων

3 γρ. πρωτεϊνών

1,5 γρ. φυτικών ινών 

112 θερμίδες

0,5 mgr. σιδήρου 

85 mgr. καλίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *