πράγματα που εκνευρίζουν τους εφήβους
Σκέφτομαι & Γράφω

Τα 5 πράγματα που εκνευρίζουν τους εφήβους

Το θέμα που θα μας απασχολήσει για τα επόμενα αρκετά χρόνια είναι η εφηβεία. Έχοντας τρία παιδιά, ένα στην εφηβεία ήδη, ένα με το ένα πόδι και ένα να έρχεται με φόρα, καταλαβαίνεις ότι έχω κάνει λίστα με τα πράγματα που εκνευρίζουν τους εφήβους και άρα όσα πρέπει να αποφύγεις για να κυλήσει ομαλά η μαγική αυτή περίοδος της εφηβείας.

Δεν θα κρατούσα φυσικά αυτή τη γνώση μόνο για τον εαυτό μου και έτσι θα μοιραστώ μαζί σου τα don’ts που οφείλεις να αποφύγεις στη μνήμη του έφηβου εαυτού σου!!!

  • Δεν ξεκινάς ποτέ κουβέντα με την γνωστή ατάκα «εγώ στην ηλικία σου……». Δεν ενδιαφέρει κανέναν τι έκανες στην ηλικία του παιδιού σου και ιδιαίτερα το παιδί σου διότι η συνέχεια της πρότασης έχει στάνταρ κριτική και σύγκριση. Απέφυγε το αν θες να μην σε βλέπει και φεύγει τρέχοντας.  Αν θες να μοιραστείς στιγμές σου και κυρίως τρέλες που έκανες ως παιδί , πολύ ευχαρίστως αλλά μέχρι εκεί. Το ότι μπορεί να υπήρξες έφηβος χωρίς κανένα “σύμπτωμα” είναι κάτι που θα το ακούσει το παιδί σου αλλά θα πάει με την άλλη πλευρά, του “φυσιολογικού” έφηβου με τα μυαλά στα κάγκελα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που εκνευρίζουν τους εφήβους πολύ και φέρνουν στην επιφάνεια το χάσμα γενεών που όλοι συζητάμε αλλά τελικά κανείς δεν έχει διάθεση να εξομαλύνει.
  • Δεν μπαίνεις στο δωμάτιο χωρίς να χτυπήσεις την πόρτα. Και δεν εννοώ φυσικά ότι χτυπάς και μπαίνεις. Εννοείται ότι περιμένεις θετική απάντηση και μετά ορμάς. Αν μπεις πριν απαντήσει μπορεί να ακούσεις κανένα “σου είπα να μπεις;”. Ξέρω, ξέρω, εκεί θέλεις να πεις τα χίλια μύρια αλλά συγκρατείσαι! Σκέφτεσαι τον εαυτό σου που μεγάλωσε σε ένα δωμάτιο με αδερφό και γιαγιά και αναρωτιέσαι για ποια ιδιωτικότητα χώρου και προσωπικό χρόνο-χώρο θα μπορούσες να μιλήσεις τότε.  Και όμως, εσύ, ακριβώς για αυτό το λόγο και για άλλους πολλούς θα μάθεις να σέβεσαι το χώρο του παιδιού σου και να τον παραβιάζεις όταν λείπει, όταν κοιμάται ή όταν στο επιτρέπει.  
  • Δεν συμμαζεύεις το δωμάτιο του εφήβου και δεν την/τον πρήζεις να το κάνει μόνη/ος του. Μην ψάχνεις τον μπελά σου. Δεν υπάρχει λόγος να κατηγορηθείς μετά για οτιδήποτε δεν βρίσκει και να ακούσεις και το θεϊκό «εγώ πειράζω τα πράγματά σου;». Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου!!! Επίσης είναι γνωστό ότι η γλώσσα σου μπορεί να μαλλιάσει αλλά δωμάτιο συμμαζεμένο δε θα δεις, οπότε, αν θέλει  να ζει στο χάος, την/τον αφήνεις. Πίστεψέ με θα έρθει η μέρα που θα σε εκπλήξει με την οργάνωση και την καθαριότητα της/του.
  • Αυτή η ικανότητα που έχουμε οι μαμάδες να γυρνάμε όλες τις συζητήσεις στο διάβασμα πρέπει να μας αναγνωριστεί. Ξεκινάμε την κουβέντα από το φαγητό που έχουμε και φτάνουμε στο «πρέπει να φας όμως γιατί μετά θα έχεις μάθημα και δεν θα προλάβεις να διαβάσεις κλπ κλπ». Μπράβο μας, μας αξίζει!!! Ωστόσο, αν και καταλαβαίνω πολύ καλά πόσο δύσκολο σου είναι πρέπει να καταφέρεις να κάνεις και καμιά συζήτηση χωρίς τις λέξεις διάβασμα, διάβασες, διαβάσεις, διαβάζεις, φροντιστήριο, μάθημα, σχολείο. Τόλμησε το, μπορείς!
  • Αν πιστεύεις ότι έχεις χιούμορ, κράτα το για τον εαυτό σου και τους φίλους σου. Αστειάκια και πλακίτσες με τους φίλους του/της δεν θα κάνεις γιατί αν θέλεις να ξέρεις δεν είσαι αστεία! Μα κυρία μου και εσύ θέλεις να σπάσεις τον πάγο και λες εξυπνάδες. Άσε τον πάγο όπως είναι δεν ενοχλεί τα παιδιά και ειδικά το παιδί σου. Ιδανικά θα ήθελε να είσαι μουγκή όταν την/τον συναντάς στον δρόμο ή εκτελείς δρομολόγια πήγαινε – έλα με τους φίλους της/του. Επειδή όμως δεν είσαι, η οικειότητα είναι πρόμπλεμ. Πρέπει να αρκεστείς στα βασικά και να μην το παίζεις άνετη, χαλαρή και φιλαράκι yo man.

Αυτά είναι τα βασικά πράγματα που εκνευρίζουν τους εφήβους και αν προσπαθήσεις να τα αποφύγεις θα βελτιώσεις πολύ τη σχέση σου με το παιδί σου. Δεν σου λέω ότι είναι εύκολο, αξίζει όμως η προσπάθεια και είμαι σίγουρη ότι ο έφηβος εαυτός σου θα σου κλείνει το μάτι από μια γωνίτσα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *