Σκέφτομαι & Γράφω

Πάσχα στο χωριό #not

Ένα ακόμη διαφορετικό Πάσχα πλησιάζει. Είναι το γνωστό πλέον “Πάσχα στο χωριό #not”.  Να σου θυμίσω ότι είναι η δεύτερη χρονιά που θα κάνεις Πάσχα καραντινάτο με περιορισμό στα άτομα, περιορισμό στα δρομολόγια και ό,τι άλλο έχουν απαγορέψει για αυτές τις ημέρες. Βέβαια άλλο το Πάσχα 2020 και άλλο το Πάσχα 2021. Το πρώτο νιώθω ότι δεν υπήρξε ποτέ, λες και πηδήξαμε μια χρονιά και φτάσαμε στο 2021. Σε έχει πιάσει λοιπόν λίγο αυτό που παθαίνει όλος ο κόσμος μόλις ακούει περιορισμούς και δη κλεισμένος τόσο καιρό. Γκρινιάζεις, μαυρίζεις και ξεφυσάς κάθε φορά που κάποιος σε ρωτάει:

-Τι θα κάνεις το Πάσχα;

– Τι εννοείς τι θα κάνω; Εσύ τι θα κάνεις;

Θα σου πω εγώ τι θα κάνεις και τι θα κάνει και ο άλλος και τι θα κάνουμε όλοι. Ναι εντάξει δεν θα είναι το  Πάσχα στο χωριό (εντωμεταξύ εγώ που δεν είχα χωριό ζήλευα πάντα τους φίλους που πηγαίνανε στο χωριό τους να ψήσουν), ναι εντάξει μπορεί να μην έχει σούβλα και να έχει φούρνο και μπορεί να είστε λίγοι στο πασχαλινό τραπέζι. Όμως και λέω όμως, η σκέψη ότι σε λίγο καιρό δειλά δειλά θα αγκαλιάζεις φίλους και γνωστούς και όποιον συναντάς στο δρόμο ή ότι θα πίνεις το ποτάκι σου με την παρέα σου ή ότι θα βγεις για φαγητό αλαλάζοντας φτου ξελευτεριά, σου χαρίζει  όσο να πεις την ελπίδα που σου έλειπε τόσο καιρό.

Για να μην μείνεις μόνο με την ελπίδα όμως, θα σου εξηγήσω πάραυτα πόσο ωραίο είναι το διαφορετικό φετινό Πάσχα. Είμαι σίγουρη ότι το φως της ανάστασης θα  ξεπροβάλλει από το βάθος του τούνελ (ήθελα να γράψω κάτι ποιητικό) και ναι μεν εγώ ως αισιόδοξη το βλέπω το φως, το θέμα είναι πως θα το δεις και εσύ ώστε να γίνουμε δύο αισιόδοξοι ή τρεις ή τέσσερις και πάει λέγοντας. (δικό σας  «είμαστε δυο είμαστε τρεις είμαστε χίλιοι δεκατρείς»).  

Ηλικιακή ομάδα 16+

Αρχικά να σε ενημερώσω αν δεν το ξέρεις ήδη ότι θα κάνεις Ανάσταση στις 9 μ.μ. Και απορώ γιατί  ένας φωτισμένος νους δεν βρέθηκε τόσα  χρόνια να προτείνει αυτό που τόσοι σκεφτόμασταν. Αμφιβάλω αν κανένα παιδί θυμάται μικρό με ευχαρίστηση την ημέρα της Ανάστασης. Όλα με το ζόρι. Με το ζόρι να κοιμηθείς το μεσημέρι για να αντέξεις το βράδυ. Με το ζόρι να ντυθείς το βράδυ για να πας στην Ανάσταση. Με το ζόρι να κάτσεις  να ακούσεις τα πυροτεχνήματα αν και η καρδιά σου χτυπούσε σαν τρελή από φόβο (αυτό δεν το γλιτώνεις βέβαια με την αλλαγή της ώρας, παρά μόνο με την αλλαγή της χώρας). Με το ζόρι να καθίσεις να φας σούπα ή έστω κάτι γιατί το απαιτεί η παράδοση.  

Η καλύτερή σου ήταν όταν κοιμόσουν από νωρίς, ξυπνούσες την άλλη μέρα και σε ενημέρωναν ότι είχε αναστηθεί ο Ιησούς και όλα καλά.  Αν δεν με απατά η μνήμη βέβαια, μια στενοχώρια που η λαμπάδα σου πήγε άναυτη (τύπου άκλαυτη) την είχες αλλά το ξεπερνούσες στο επόμενο 5λεπτο που άνοιγες τον σοκολατένιο λαγό, που όλοι λατρέψαμε και εξακολουθούμε, τολμώ να πω.

σοκολατένιο λαγός

Ηλικιακή ομάδα 0-15

Αν έχεις παιδιά σκέψου τι χαρά θα κάνουν που επιτέλους θα είναι ξύπνια και χωρίς άγχος και καταπίεση θα ανάψουν τη λαμπαδίτσα τους και θα χαρούν την Ανάσταση του Κυρίου!  Αλληλούια αλληλούια!

Ηλικιακή ομάδα 30+

Αλλά και σαν ενήλικας να το δεις σε βολεύει γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κάθε χρόνο την παραμονή της Ανάστασης, όταν έφτανε 11 η ώρα και εσύ καθόσουν με τις πιζάμες ή τις φόρμες σου, το ότι ξεκινούσες να ντύνεσαι για να πας στην Ανάσταση για μισή ωρίτσα και να γυρίσεις ήταν μια διαδικασία που σου δημιουργούσε δεύτερες και τρίτες σκέψεις.  Φέτος ίσα που θα έχει σουρουπώσει όταν θα ακούς το Χριστός Ανέστη και εσύ θα είσαι χαρούμενος/η  που ντύθηκες στολίστηκες και πήγες στης εκκλησιάς την πόρτα. Αν πάλι δεν πας λόγω της κατάστασης, μπορείς να βγεις στο μπαλκόνι όπως θα κάνουν οι περισσότεροι και να συναντηθείς με τους γείτονες, να ανταλλάξετε ευχές  από μακριά. Μπορείς να βάλεις τα καλά σου, αν σου κάνουν βέβαια (δεν υπονοώ ότι πάχυνες απλά μετά από τόσο καιρό που έχεις να ντυθείς μπορεί και να ψήλωσες) για να νιώσεις όμορφα. Μετά τις ευχές και τα τσουγκρίσματα των αυγών, μπορείτε να καθίσετε στο τραπέζι η οικογένεια και να φάτε τη μαγειρίτσα, τη σουπίτσα ή ό,τι άλλο έχετε σαν έθιμο. 

Ηλικιακή ομάδα 18+ (άντρες)

Φέτος ό,τι και να φας προλαβαίνεις και να το χωνέψεις μέχρι να κοιμηθείς διότι άλλο να χλαπακιάζεις στις  9:30 ή ακόμη και στις 10:30 που θα τελειώσει η εκκλησία και άλλο στη 1 και 2 που θα βογκάς μετά και θα σου ανεβαίνει το εντεράκι στο λαιμό.   Πάσχα 2021 στο χωριό #not

Ηλικιακή ομάδα 18+ (γυναίκες)

Εντωμεταξύ δεν ξέρω αν έχεις καταλάβει ότι έχεις γλιτώσει ένα κάρο έξοδα για ρούχα αναστάσιμα. Και ερωτώ again and again, έχεις καταλάβει ότι φέτος μπορείς να ντυθείς με ό,τι έχεις διότι και πρόπερσι να τα πήρες δεν θα τα έβαλες πάνω από μία φορά και ποιος θα σε θυμάται από τότε άλλωστε;

Ηλικιακή ομάδα 16-30

Αν τέλος, είσαι νιάτο ξέφρενο και περίμενες όπως κάθε χρόνο μετά την Ανάσταση να ξεσαλώσεις στα μπαράκια, δε σε λυπάμαι πολύ γιατί έρχεται η ώρα που ανοίγουν όλα σιγά σιγά και είμαι σίγουρη ότι θα καλύψεις και τις ημέρες που έχασες!!!

Ηλικιακή ομάδα 30+ (γυναίκες)

Όσο για την άλλη μέρα το σίγουρο είναι ότι σε κάθε ελληνικό σπίτι το πασχαλινό τραπέζι είναι πελούσιο και γεμάτο είτε είστε τρεις είτε δέκα τρεις στο τραπέζι. Έτσι είναι οι Ελληνίδες νοικοκυρές, μαγειρεύουν πάντα για 3 μέρες για να έχουν μετά να λένε όταν περισσεύουν τα μισά «τελικά πολλά έκανα» και να σε αναγκάζουν για τις επόμενες 2 μέρες να τρως περισσεύματα.  Συνεπώς σου εγγυώμαι ότι δεν θα υπολείπεται το πασχαλινό τραπέζι  σε ποιότητα και ποσότητα.

πασχαλινό τραπέζι στο Πάσχα 2021 στο χωριό #not

Με αυτά και με αυτά περάσαμε το Σάββατο, την Κυριακή και φτάσαμε Δευτέρα. Ε, Δευτέρα είναι μέρα χαλάρωσης οπότε δεν θες ούτε να φας ούτε να κουνηθείς. Σου ‘χω νέα όμως! Ανοίγουν καφέ και εστίαση σε εξωτερικό χώρο. Μπορείς να αρχίσεις να κλείνεις τραπέζια στις ταβέρνες  και τα καφέ και να βάζεις σε σειρά όσα «όταν ανοίξουν, να κανονίσουμε κανένα φαγάκι» είχες τάξει!!!

Εντωμεταξύ οι πλατφόρμες για εμβολιασμό ξεσαλώνουν και ανοίγουν όλες οι ηλικιακές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι τις μέρες που έρχονται θα έχεις προγραμματίσει και το ραντεβού σου για το εμβόλιο. Αρχίζεις λοιπόν σιγά σιγά να βλέπεις τη ζωή σου με άλλο μάτι, εκείνο που είχες πριν 14 μήνες .

Μπορεί να μην πας στο χωριό σου να γιορτάσεις τη Λαμπρή με συγγενείς και φίλους και με πρόσωπα αγαπημένα, όμως θα είναι η πρώτη φορά που η Ανάσταση του Κυρίου θα συμπίπτει με την ανάσταση της ζωής σου. Ναι ακούγεται βαρύ αλλά και αυτό που ζήσαμε τόσο καιρό ήταν βαρύ. Η ζωή σου ξαναπαίρνει φως και ξεκινάει από εκεί που την είχες αφήσει. Μη στέκεσαι στις 2-3 μέρες των γιορτών που δεν θα είναι όπως τις θέλεις, σκέψου τις μέρες που έρχονται και θα είναι όπως τις ονειρευόσουν όλον αυτόν τον καιρό. Μια ανάσα δρόμος.

Καλό Πάσχα στο χωριό #not και ας είναι το τελευταίο διαφορετικό.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *