4 μπαχαρικά με ισχυρά διατροφικά οφέλη
Υγεία και διατροφή

4 μπαχαρικά με ισχυρά διατροφικά οφέλη

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών αναφέρεται από τα αρχαιότατα χρόνια στην ιατρική, καθώς προτείνονταν ευρέως για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, πολύ πριν προστεθούν ως καρυκεύματα στη μαγειρική. Αρκετοί από τους ισχυρισμούς υγείας τους επαληθεύονται από σύγχρονες μελέτες, όπου αποδεικνύουν ότι έχουν όντως αξιοσημείωτες θετικές επιδράσεις. Σήμερα θα δούμε τέσσερα (4) μπαχαρικά με ισχυρά διατροφικά οφέλη, που μπορούμε να εντάξουμε στη μαγειρική μας.

1. Κανέλα

μπαχαρικά με ισχυρά διατροφικά οφέλη

Η κανέλα είναι το πρώτο από τα 4 μπαχαρικά με ισχυρά διατροφικά οφέλη. Είναι ένα από τα δημοφιλή μπαχαρικά, που απαντάται τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Έχει συσχετιστεί με αρκετά διατροφικά οφέλη, όπως την αντιοξειδωτική της δράση, τη συμβολή στην καταπολέμηση της φλεγμονής και ενδεχομένως τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε κινναμαλδεΰδη.

Περισσότερο απ’όλα όμως, η κανέλα έχει μελετηθεί για την ευεργετική δράση στην ευγλυκαιμία, δηλαδή στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως η κανέλα επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα και βελτιώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Μία έρευνα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έδειξε πως η πρόσληψη από μισό εώς δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλας την ημέρα βελτίωσε τις μετρήσεις σακχάρου νηστείας.

2. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, παρέχει μία ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία παρουσιάζει αξιοσημείωτα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης, που σχετίζεται με τη γήρανση και με αρκετά χρόνια νοσήματα.

Ακόμη, τα τελευταία χρόνια η κουρκουμίνη μελετάται από αρκετές έρευνες για πιθανά οφέλη της στην εγκεφαλική λειτουργία, στη βελτίωση των συπτωμάτων της αρθρίτιδας και στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Extra tip: Συνδυάστε τον κουρκουμά με πιπέρι για να μεγιστοποιήσετε τη δράση της κουρκουμίνης.

3. Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν, ένα από τα πιο πικάντικα μπαχαρικά, περιέχει την ουσία καψαϊκίνη, η οποία έχει συσχετιστεί με καλύτερο έλεγχο της πείνας και πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ο ρόλος του στην απώλεια βάρους μελετάται αρκετά, καθώς μία έρευνα συσχέτισε την καθημερινή πρόσληψη ενός γραμμαρίου πιπερού καγιέν με μείωση της όρεξης και ενίσχυση της απώλειας λιπώδους μάζας. Εκτός αυτού, κάποιες έρευνες διαπίστωσαν το ρόλο της καψαϊκίνης στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του προστάτη και του ήπατος. Απαιτείται, βέβαια, εκτενέστερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

4. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο που στα αγγλικά ονομάζεται «sage» πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη «salvere» που σημαίνει σώζω, καθώς κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα φημολογούνταν πως είχε θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιηθήκε στα πλαίσια της καταπολέμησης της πανώλης. Τα σημερινά ευρευνητικά δεδομένα δείχνουν πως το φασκόμηλο αναστέλλει τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, ενός χημικού «αγγελιοφόρου» στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της μνήμης και την πιθανή πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μία τετράμηνη μελέτη σε 42 άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ διαπίστωσε πως το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να προκαλέσει βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ μία άλλη έρευνα σε υγιείς ενηλίκες έδειξε πιθανή βελτίωση της μνήμης.

Εμπλουτίζοντας λοιπόν τη μαγειρική σας με τα συγκεκριμένα 4 μπαχαρικά με ισχυρά διατροφικά οφέλη, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις πιθανές ευεργετικές τους δράσεις στην υγεία, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη γεύση του φαγητού σας.

Εκτός από μπαχαρικά τι άλλο πρέπει να έχουμε στην κουζίνα μας; Διαβάστε τα 5+1 θρεπτικά τρόφιμα που πρέπει ν έχουμε στην κουζίνα μας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *