το αβοκάντο στη διατροφή μας
Υγεία και διατροφή

3+1 λόγοι για να βάλουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας

Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα

Το αβοκάντο έχει αναδειχτεί παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία ως μία προσθήκη στη μαγειρική, στο brunch και στον τομέα της υγιεινής διατροφής που ήρθε για να μείνει. Γιατί όμως όλη αυτή η φασαρία για το συγκεκριμένο τρόφιμο; Σήμερα θα αναλύσουμε μερικά από τα σημαντικά διατροφικά οφέλη του αβοκάντο στην υγεία και θα δούμε ιδέες για το πως μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας. 

  • Προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών

Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η βιταμίνη Β5, το φολικό οξύ, το μαγνήσιο και το κάλιο είναι μόνο μερικά από τα μικροθρεπτικά συστατικά που παρέχει το αβοκάντο σε αφθονία.

  • Ευεργετικό για την πεπτική υγεία

Ένας ακόμη λόγος να εντάξουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας, είναι οι φυτικές ίνες. Είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχοντας περίπου 14 γραμμάρια ανά τεμάχιο, δηλαδή περισσότερο από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψη. Η καθημερινή κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την υγεία του πεπτικού συστήματος, διότι συμβάλλει στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων και στην ενίσχυση της ισορροπίας του μικροβιώματος.  

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως λόγω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), όπως το βουτυρικό, το αβοκάντο συμβάλλει στην προστασία από νοσήματα όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

το αβοκάντο στη διατροφή μας
  • Μείωση κινδύνου καρδιακής νόσου

Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο φαίνεται πως ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, το αβοκάντο εμπλέκεται στην αύξηση της προστατευτικής για την καρδιά χοληστερόλης HDL και στη μείωση των επιπέδων LDL, η οποία σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο και μαγνήσιο είναι ευεργετική για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 

  • Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση

Οι ουσίες βιταμίνη C, βιταμίνη E και οι φαινολικές ενώσεις, τις οποίες παρέχει σε αφθονία το αβοκάντο, έχει αποδειχθεί πως παρουσιάζουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις. Για παράδειγμα, τα καροτενοειδή που βρίσκονται στο αβοκάντο, όπως η λουτεΐνη, το α-καροτένιο και το β-καροτένιο, έχει φανεί ότι προσφέρουν ισχυρές αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προστατεύοντας από την οξειδωτική βλάβη, η οποία σχετίζεται με την εξέλιξη πολλών χρόνιων νοσημάτων. Ακόμη, μερικές μελέτες έχουν ερευνήσει τη θετική δράση του αβοκάντο στην υγεία του δέρματος και στη γνωστική λειτουργία, με υποσχόμενα αποτελέσματα.

Πώς να εντάξουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας:

  • Σε μορφή γουακαμόλε, ως συνοδευτικό. 
  • Σε τορτίγια ολικής άλεσης ως burrito με κρέας ή γαρίδες και λαχανικά. 
  • Σε open toast με αυγό ή καπνιστό σολομό ή τυρί.
  • Σε smoothies με φρούτα.
  • Σε αβοκάντο σως για σαλάτα

Συμπεριλαμβάνοντας, λοιπόν, το αβοκάντο τακτικά στο σιτηρέσιο μας μπορούμε να επωφεληθούμε από τις επιδράσεις του στην καρδιακή, πεπτική και γενικότερη υγεία, καθώς και να προσθέσουμε ένα γευστικό twist στις συνταγές μας.  

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *