Έτσι είναι τα χωριά μας , αλλάζουν μορφή το καλοκαίρι και γίνονται όλα γιορτινά . Λόγους ψάχνουν να γιορτάζουν  και να στήνουν πανηγύρια. Όρεξη να έχεις και λεφτά και να γυρνάς από πανηγύρι σε πανηγύρι. Διαγωνισμό κάνουν μεταξύ τους ποιο χωριό θα έχει τα πιο πολλά!!!

Με το που πλησιάζεις οι πρώτες εικόνες, οι πρώτες μυρωδιές! Ο θόρυβος από τις γεννήτριες ρεύματος κλασική μουσική υπόκρουση. Οι στημένοι πάγκοι και τα μικρά μαγαζάκια που βρίσκεις από κουμπί μέχρι τσάντα Louis Vuitton!! Τα μαγαζάκια με τα παιχνίδια που ξεσηκώνουν τους μικρούς και ό,τι και να πάρεις μέχρι να φτάσεις σπίτι έχει χαλάσει και ενώ το ξέρεις το κάνεις πάντα μπας και. Η μυρωδιά του καμένου χιλιοχρησιμοποιημένου λαδιού των λουκουμάδων που δεν σου αρέσουν και δεν θα φας αλλά θες να μυρίσεις. Και μέσα σε όλα ένα πάγκος που σου σπάει τη μύτη, με όλα τα μπαχαρικά του κόσμου και αναβαθμίζεται στα μάτια σου το πανηγύρι σαν να είσαι σε τούρκικη αγορά.

Και μπαίνεις στον κυρίως χώρο όπου οι καντίνες έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, καπνοί βγαίνουν από παντού και τα κατσικάκια, κοτοπουλάκια, κοντοσούβλια γυρνάνε στις σούβλες. Τα περνάς όλα ντούκου προς το παρόν γιατί ο στόχος είναι ένας: βουρ για τα παιχνίδια με τα πιτσιρίκια να έχουν την τιμητική τους. Καρουζέλ, στόχοι, αυτοκινητάκια, μπαλαρίνα, βαρκούλες και ό,τι άλλο υπήρχε από παλιά και ό,τι προστέθηκε στην πορεία στα λούνα πάρκ. Εδώ είναι το σημείο που σκέφτεσαι ότι θες μια περιουσία σε πανηγύρι με τα παιδιά! Η ίδια σκέψη κάθε χρόνο, την ίδια ώρα και του χρόνου πάλι τα ίδια!

Και δεν κλείνει ποτέ η βραδιά χωρίς φαί. Ταβέρνες που στήνονται για το διήμερο, στρώνεις, παραγγέλνεις, ετοιμάζεις self service αλλά δεν σε πειράζει διόλου γιατί για αυτό ήρθες και αν σε φωνάξουν και από άλλο τραπέζι εξυπηρετείς και αυτούς, όλοι για έναν και ένας για όλους!!!

Και πιο πέρα έχει στηθεί το γλέντι με ποντιακά και στη συνέχεια το λαικό πρόγραμμα που εκτοξεύει τη διάθεση των παρευρισκομένων που ήρθαν για να διασκεδάσουν.

Καλοκαίρι στην Δράμα….τι και αν δεν έχουμε θάλασσα, έχουμε τα πανηγύρια μας!!

Και όλα αυτά με αφορμή την χθεσινοβραδινή βόλτα στο πανηγύρι της Προσοτσάνης, παραμονή Προφήτη Ηλία!! Αν είσαι για τα πανηγύρια…..δεν λείπεις!