Κάθε χρόνο στις 3 Δεκεβρίου κάνω την ίδια σκέψη – πόσο πολύ βαριέμαι να κατέβω στην Αγία Βαρβάρα, μέσα στο κρύο και να ποδοπατηθώ από τον κόσμο – και κάθε χρόνο τέτοια μέρα κάνω ακριβώς αυτό που σκέφτομαι να μην κάνω. Παίρνω τα παιδάκια μου, τον άντρα  μου και κατεβαίνουμε με τα καραβάκια μας στην Αγία Βαρβάρα να πραγματοποιήσουμε και εμείς το έθιμο που προστάζει η ιστορία της πόλης μας. Και κάθε φορά χαίρομαι τόσο με το θέαμα που αντικρύζω που πραγματικά αναρωτιέμα αν υπάρχει πόλη με τόσο ωραίο έθιμο. Εικόνες από χιλιάδες καραβάκια που πλέουν φωτισμένα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας, πρόσωπα χαμογελαστά που με αγωνία ψάχνουν να βρουν ένα μέρος να αφήσουν το καραβάκι τους, γέλια κοιτώντας καραβάκια να βυθίζονται ή να τρέχουν με ταχύτητα παρασυρόμενα από τα νερά. Εικόνες μοναδικές που δεν αποτυπώνονται σε μια φωτογραφία,  είναι μόνο για να τις ζεις!!!

15321528_10211399559171634_954302627_o             15311611_10211399557251586_593260613_o              15387349_10211399558131608_1664248821_o

Η Αγία Βαρβάρα είναι πολιούχος της Δράμας και προστάτιδα του πυροβολικού. Μπροστά από την εκκλησία της είναι, τα νερά της Αγίας Βαρβάρας δηλαδή η λίμνη, όπου και διαδραματίζεται το έθιμο με τα καραβάκια. Η ιστορία λέει ότι κάτω από τη λίμνη υπήρχε η πρώτη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας την οποία οι Τούρκοι γκρέμισαν για να κάνουν τζαμί και τότε άρχισαν να αναβλύζουν από τα θεμέλια νερά και απετράπει η δημιουργία του. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό.

Εκτός από καραβάκια το έθιμο θέλει την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές να κάνουν βαρβάρα. Η βαρβάρα λοιπόν είναι μια σούπα με σιτάρι, σταφίδες και διάφορα άλλα και θυμίζει πολύ κόλυβα αλλά σε μορφή σούπας. Εγώ λοιπόν τόσα χρόνια απέφευγα να τρώω γιατί κάτι με χαλούσε στο μάτι. Πέρυσι η συνάδελφος επέμενε πολύ γιατί ξέρει ότι τρελαίνομαι για κόλυβα οπότε θεωρούσε δεδομένο ότι θα μου αρέσει και η βαρβάρα. Ε λοιπόν είναι αλήθεια. Είναι τέλεια και είναι σαν κολυβόσουπα. Να επισημάνω εδώ ότι φέτος δεν έφαγα γιατί κανείς δεν μου έφερε, γιατί κανείς δεν με σκέφτηκα, γιατί κανείς δε με νοιάστηκε και άλλα τέτοια μελοδραματικά!!!

Τα τελευταία χρόνια η παραμονή της Αγίας Βαρβάρας σηματοδοτεί και την έναρξη της γνωστής πλέον Ονειρούπολης www.oneiroupoli.gr , της μικρής παραμυθένιας χριστουγεννιάτικης πόλης που φιλοξενείται στη Δράμα για ένα μήνα και κάνει μικρούς και μεγάλους ευτυχισμένους!!! (για τους μεγάλους σχετική η ευτυχία γιατί η τσέπη παραξηλώνεται).

Όσοι δεν ήρθατε να ρθειτε και όσοι ήρθατε να ξαναρθείτε!!! Η ζωή θέλει το παραμύθι της και εμείς εδώ το ξέρουμε καλά τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα!!!

Χρόνια μας πολλά και να είμαστε γεροί και του χρόνου να κάνουμε καραβάκια και να τα ρίξουμε ανοιχτά για μακρινά ταξίδια (μέχρι το κλαδί που θα σκαλώσουν).

Ζώντας λοιπόν στην πόλη αυτή θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν πόλεις που με πολύ λιγότερα αξιοθέατα, ήθη και έθιμα θεωρούνται πολύ όμορφες γιατί κάποιοι φρόντισαν να προβάλλουν και την πιο ξεχασμένη πέτρα της πόλης σαν κάτι σημαντικό και η Δράμα που θα μπορούσε όντως να θεωρηθεί μια όμορφη πόλη είναι απλά μια πόλη με πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας και Ονειρούπολη. Είναι και αυτά αλλά είναι και πολλά άλλα και βάζω τελεία μέχρι την επόμενη φορά.