Η Άφιξη
Προτάσεις

Η Άφιξη

Προτείνει το βιβλιοπωλείο Μανιφέστο

Πόσες λέξεις χρειάζονται για να περιγράψουν έναν ξενιτεμένο και το ταξίδι του;
Καμία, σύμφωνα με τον Shaun Tan. Αφού η ιστορία κάθε μετανάστη, κάθε πρόσφυγα και κάθε εξόριστου
είναι πανανθρώπινη και πέρα από τις λέξεις. Στο graphic novel του «Η Άφιξη» χρησιμοποιεί μόνο εικόνες, αποτίνοντας έναν φόρο τιμής σε όλους εκείνους που, αφήνοντας τα πάντα πίσω τους, τόλμησαν
να ξενιτευτούν.

“Η Άφιξη” λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ένας άνδρας δίνει στη γυναίκα και στην κόρη του ένα τελευταίο φιλί. Επιβιβάζεται σε ένα ατμόπλοιο και διασχίζει τον ωκεανό. Το πιο οδυνηρό αλλά και πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής του ξεκινά – αφήνει την πατρίδα του για να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του. Θα ταξιδέψει ολομόναχος σε μια μυστηριώδη χώρα, σ’ ένα μέρος χωρίς οικογένεια και φίλους, όπου τίποτα δεν έχει όνομα και το μέλλον παραμένει άδηλο.
Ο Shauan Tan αφηγείται μια ιστορία ελπίζοντας ότι, μπορεί να ενθαρρύνει τους αναγνώστες της να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να κοιτάξουν πέρα από την “κανονικότητα” των δικών τους συνθηκών και να δουν τα πράγματα μέσα από μια διαφορετική οπτική. …μας καλεί να μπούμε στα παπούτσια των άλλων… μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε για το πού ανήκουμε πραγματικά και ποια είναι η αληθινή μας πατρίδα. Ίσως η πιο απλή απάντηση να είναι αυτή: πατρίδα μας είναι οι άνθρωποι και όσο αυτοί υπάρχουν και θυμούνται, είναι ζωντανή.

Λογοτεχνικά βραβεία:

Βραβείο Locus / Καλύτερο βιβλίο τέχνης (2008)
Βραβείο του συμβουλίου παιδικών βιβλίων της Αυστραλίας / Εικονογραφημένο βιβλίο της χρονιάς (2007)
Βραβείο παιδικού βιβλίου Moonbeam (2007)
Βραβείο Αυστραλιανής βιομηχανίας βιβλίων / Για μεγαλύτερα παιδιά (2007)
Βραβείο Aurealis / Καλύτερο διήγημα για νέους ενήλικες (2006)
Χρυσό βραβείο Aurealis / Καλύτερο διήγημα (2006)
Βραβείο Boston Globe-Horn / Βιβλίο με ειδική αναφορά (2008)
Βραβείο λογοτεχνίας της κριτικής επιτροπής νέων αναγνωστών (2009)
Plano Nacional de Leitura

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Σων Ταν είναι φημισμένος εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Σε εφηβική ηλικία έκανε τις πρώτες του εικονογραφήσεις σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Κατόπιν σπούδασε καλές τέχνες και αγγλική φιλολογία. Έχτισε την καλλιτεχνική του ταυτότητα εικονογραφώντας δικά του βιβλία κοινωνικοπολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, στα οποία επιστράτευε τη φαντασία και τα όνειρα.
Αυστραλός κινεζικής καταγωγής, αντιμετώπισε ως παιδί ένα είδος ρατσισμού. Εξαιτίας αυτού και σε συνδυασμό με την αντίληψη του τι σημαίνει να είσαι Αυστραλός –ή, ακόμα χειρότερα, «μη Αυστραλός»– καθώς μεγάλωνε, αναπτυσσόταν μέσα του μια απροσδιόριστη αίσθηση απομόνωσης, αόριστης ταυτότητας και απομάκρυνσης από τις ρίζες. Το θέμα του άγνωστου-ξένου σε έναν άγνωστο-ξένο τόπο τον έχει απασχολήσει θεματικά στα περισσότερα βιβλία του.

Έχει δουλέψει στο θέατρο, ως σκηνογράφος, αλλά και στην ανάπτυξη κινηματογραφικών ταινιών, όπως στο “WALL-E” της Pixar. Έχει τιμηθεί με το σημαντικότατο βραβείο Astride indgren Memorial Award 2011 για το συνολικό του έργο στην παιδική λογοτεχνία, και με πολλά άλλα διεθνή βραβεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του βιβλιοπωλείου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *