Έκθεση βιβλίου αυτή την βδομάδα στην πόλη μας και οι περισσότεροι από μας, αν όχι όλοι, θα προγραμματίσουμε να κάνουμε ένα πέρασμα….Έτσι κι εμείς φέτος τηρήσαμε το τελετουργικό και κάναμε την καθιερωμένη βόλτα μας, η οποία μετράει πολλά χρόνια πίσω, τότε που 7 ανέμελες φίλες μπροστά στους πάγκους με τα αμέτρητα βιβλία έψαχναν, κοιτούσαν, ρωτούσαν, συζητούσαν, γελούσαν πριν καταλήξουν η καθεμιά στην αγορά ενός ή περισσοτέρων, μετά από συνεννόηση βέβαια για να μπορεί να γίνει στην συνέχεια η γνωστή μεταξύ μας ανταλλαγή, πάρε αυτό-δώσε εκείνο. Και όπως συμβαίνει σε κάθε παρέα έτσι και στη δική μας υπήρχε ένα άτομο που διέθετε την κουλτούρα και μια πιο βαθιά γνώση γι’ αυτά τα πράγματα που φυσικά απολάμβανε την συγκεκριμένη βόλτα περισσότερο από όλες μας και ήταν επισήμως ο καθοδηγητής μας στην επιλογή βιβλίων. Ωραία χρόνια, ωραίες αναμνήσεις…!

Τα χρόνια ως γνωστόν περνούν και μαζί τους φέρνουν αλλαγές, για να μην τα πολυλογώ φέτος (όπως και τα τελευταία χρόνια δηλαδή) κατέληξαν δυο μόνο από εμάς να κάνουν την καθιερωμένη ετήσια βολτίτσα συνοδεία πέντε τέκνων θαυματουργών! Εντάξει είχε ενδιαφέρον η υπόθεση αν σκεφτείτε ότι αρχικά ήθελαν να πάρουν τα πάντα από παντού, στην πορεία μάλωναν με τα αδέρφια τους για το ποιος θα πάρει τι, εν συνεχεία κατέληξαν ότι δεν είχε ωραία βιβλία τελικά αλλά στο τέλος πήραν όλοι από ένα και εμάς μας βγήκε η γλώσσα έξω. Φυσικά σε ότι μας αφορά βιβλίο για τον εαυτό της αγόρασε η μια, η άλλη αδυνατούσε να συγκεντρωθεί και παράτησε την προσπάθεια.

Είδαμε γνωστούς, χαιρετηθήκαμε, μιλήσαμε, άκουσαν τα παιδιά ένα παραμύθι και κάποια στιγμή είπαμε να ξαποστάσουμε. “Πάμε πλατεία”? και πήγαμε  για να κάνουμε και το χατίρι των μικρών να ξαμολυθούν να παίξουν όσο οι δόλιες μάνες θα πίνουν κάτι δροσιστικό….Το τι θα ακολουθούσε φάνηκε από νωρίς καθώς μόνο στο κεφάλι μας που δεν ανέβηκαν και τι να λέμε τώρα η γνωστή και μη εξαιρετέα πεντάδα έδρασε γι’ ακόμη μια φορά…Φυσικά οι μαμάδες το έριξαν στα ποτά!

Και στον γυρισμό τι να πεις…? “Όχι καλά ήταν, να το ξανακάνουμε του χρόνου, ε;” και κοιταχτήκαμε λοξά….Και όταν σήμερα μια κολλητή ρώτησε “Πήγατε στην έκθεση βιβλίου? “Ναι πήγαμε” “Αχ αν ξαναπάτε να σας πω ένα βιβλίο να μου το πάρετε;” η απάντηση ήταν “Ναι φυσικά, του χρόνου ΑΝ ξαναπάμε θυμήσου να μας το ξαναπείς μήπως και σου το πάρουμε”!

Εννοείται ότι θα ξαναπάμε…έκθεση βιβλίου δεν χάνεται! Θα το τολμήσουμε ξανά και με την γνωστή πεντάδα ελπίζοντας ότι τα ένστικτα θα έχουν ηρεμήσει (κάπως) και ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αρχίσουν να ευχαριστιούνται και να εκτιμούν αυτή την ωραία βόλτα όπως τόσα χρόνια κάνουν οι μανούλες…!!!!