
Διατροφή μετά το Πάσχα
Γράφει η διατροφολόγος Εβίτα Στόκα
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους! Εύχομαι να περάσατε όλοι όμορφα και να απολαύσατε τις ημέρες του Πάσχα με τους οικείους σας. Φυσικά το πολυσυζητημένο θέμα αυτών των ημερών είναι το φαγητό και κατά συνέπεια η διατροφή μετά το Πάσχα!!!
Είναι λογικό πως στα τραπέζια που προηγήθηκαν ενδεχομένως να καταναλώσατε μερικά τρόφιμα εκτός του καθιερωμένου πλάνου όπως τσουρέκι, κόκκινο κρέας, κάποιο γλυκό – και πολύ καλά κάνατε. Το σημαντικό είναι να μην αφήσετε αυτές τις ημέρες να σας καταβάλλουν, αλλά να επανέλθετε κανονικά και να προχωρήσετε.
Ας δούμε μερικά χρήσιμα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε κατά τη διατροφή μετά το Πάσχα, ώστε να ξαναμπούμε ευκολότερα στο πρόγραμμά μας.
Καταρχάς, ψυχραιμία!

Μία-δύο μέρες αυξημένης θερμιδικής πρόσληψης δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε θα προκαλέσουν σημαντική διαφορά στο βάρος σας. Μην προσπαθήσετε να τις αντισταθμίσετε με ένα τιμωρητικό καθεστώς διατροφής και άσκησης, καθώς το μοναδικό αποτέλεσμα θα είναι στρες, απογοήτευση και διαταραχή της σχέσης σας με το φαγητό.
Αύξηση της ενυδάτωσης

Η καταλυτική συμβολή του νερού στην υγεία μας είναι γνωστή. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες όπου η κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού ήταν πιθανόν αυξημένη, οι ανάγκες μας για ενυδάτωση αυξάνονται. Διατηρείτε πάντα ένα μπουκαλάκι νερού δίπλα σας την ώρα της δουλειάς και επιλέξτε πράσινο τσάι και αφεψήματα βοτάνων μαζί με τα σνακ και γεύματά σας.
Γυμναστική

Ακόμα και 30 λεπτά τζόγκινγκ ή ένα 20λεπτο home pilates session κάνουν τη διαφορά, αφού προάγεται η αύξηση του βασικού μεταβολισμού και εκκρίνονται ενδορφίνες. Η γυμναστική είναι σημείο κλειδί ώστε να ξαναμπούμε σωματικά και ψυχολογικά στο πρόγραμμα διατροφής μας.
Φυτικές ίνες

Τα αγαπημένα μας φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης πιθανόν να έχουν παραμεληθεί λίγο αυτές τις ημέρες. Η επανένταξη τους σε άφθονες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ομαλοποίηση της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και στη βελτίωση της πέψης.
Οργάνωση
Ένα ψυγείο που κατακλύζεται από τσουρέκια, γλυκά και εναπομείναντα φαγητά σίγουρα μας καθιστά την επαναφορά πολύ δυσκολότερη. Μία καλή ιδέα θα ήταν να οργανώσετε μία λίστα και να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ ώστε να προμηθευτείτε ξηρούς καρπούς, βρώμη, γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά κλπ, ώστε να ξαναμπούν στο καθημερινό σας σιτηρέσιο. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω να πετάξετε τα υπόλοιπα, απλώς να τα συνδυάσετε με ισορροπία. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να καταναλώσετε για πρωινό μία μερίδα βρώμης με γάλα αμυγδάλου μαζί με μία λεπτή φέτα τσουρέκι.
Ενσυνείδητη κατανάλωση τροφής
Η συγκέντρωση στο φαγητό, η αποφυγή των περισπασμών στο τραπέζι και η επανασύνδεση με το σώμα μας και το αίσθημα πείνας είναι απαραίτητα για να βεβαιωθούμε ότι αντιλαμβανόμαστε τον κορεσμό μας και ότι δεν τρώμε αλόγιστα.
Ακολουθώντας λοιπόν αυτά τα βήματα για τη διατροφή μας μετά το Πάσχα, μπορούμε να ξαναμπούμε σιγά σιγά στο πρόγραμμά μας και να ξαναθυμηθούμε τους στόχους μας. Χωρίς πανικό, χωρίς στερητικές δίαιτες, με γνώμονα πάντα τις αρχές μιας θρεπτικής και ισορροπημένης διατροφής.
Διάβασε το άρθρο Η διατροφική ανατομία ενός τέλειου πρωινού και ξεκίνα την ημέρα σου με ένα super πρωινό!

