Στην τρίτη συνταγή που θα μου δώσει θα την ανακυρήξω επίσημη συνεργάτιδα του site. Είναι η γνωστή Μαρία με τα τέλεια πεϊνιρλάκια και φυσικά το τέλειο πιροσκί με πατάτα!!!

Τα πιροσκί είναι συνταγή ποντιακής κουζίνας, ωστόσο είναι πολύ αγαπημένα από όλους. Το ζυμάρι είναι απλό. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η γέμιση με την πατάτα. Τα πιροσκί με πατάτα είναι πολύ καλή επιλογή για τη νηστεία αλλά είναι τόσο νόστιμα που τρώγονται όλες τις εποχές. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και τυρί σαν γέμιση.

Ζύμη

1 1/2  μιση κούπα χλιαρό νερο
2 φακελάκια ξηρή μαγια ή 75 γραμμαρια φρέσκια     14528425_113653279098829_296387845_n
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ ηλιέλαιο
Αλεύρι όσο η ζύμη να μην κολλά στα χέρια, λιγότερο απο κιλό
1 κουταλιά αλάτι

Εκτέλεση

Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί!!

Για τη Γέμιση

Υλικά

4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στο χέρι
14483866_113652892432201_574741007_n 5 μεγάλες πατάτες βρασμένες
μαινδανό
ρίγανη
μαυροπίπερο, κοκκινο πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε πρώτα τις πατατούλες μας. Βάζουμε ελαιόλαδο σε ενα μεγάλο τηγάνι και καραμελωνουμε καλά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε ένα φλυτζανάκι του ελληνικού νεράκι και στο σημείο αυτό ρίχνουμε τον μαιδανό το αλάτι το κοκκινο πιπερι και την ρίγανη…λίγο πριν τα αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τις πατάτες αφου πριν τις εχουμε πατήσει με το πιρούνι. Ανακατεύουμε πολύ καλα να αναμειχθούν τα υλικά μας.Το αφηνουμε στην ακρη να κρυώσει.  Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια (μικρότερα από αυγό). Παίρνουμε ένα ένα, το ανοίγουμε με το χέρι, βάζουμε μια κουταλιά από την γέμισή μας, το κλείνουμε και το βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολα ενα αναμονή του τηγανίσματος.

Τηγάνισμα  14509231_113653319098825_342826016_n

Τα τηγανίζουμε με ηλιέλαιο, φροντίζοντας απο πριν να τα έχουμε έτοιμα σε λαδόκολλα με την γέμιση (Γίνονται πολύ γρήγορα). Η ζυμη που θα ανοιχτεί να ναι μικρότερη απο ένα αυγουλάκι…στο τηγάνισμα διπλασιάζεται. Για αυτούς που δεν θέλουν να τηγανίσουν, τους ενημερώνω ότι μπορούν να τα βάλουν και στο φούρνο όμως δεν είναι το ίδιο. Γίνονται ωραία αλλά περισσότερο πατατόψωμα παρά πιροσκί.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! 😉