Συνήθως για να μαγειρέψουμε κάτι πρώτα έχουμε σκεφτεί την ιδέα, μετά παίρνουμε τα υλικά και στη συνέχεια την εκτελούμε!

Υπάρχουν όμως και κάποιες φορές που γυρνώντας στους διαδρόμους του Σούπερ μάρκετ βρίσκουμε κάτι που μας κάνει εντύπωση, το παίρνουμε και ψάχνουμε να δούμε τί θα το κάνουμε. Εδώ μιλάμε για το γάλα καρύδας…Μπορεί να φαίνεται ανάποδο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση απέδωσε και το φαγητό έγινε σούπερ!!!!

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου από στήθος ή μπούτι, κομμένο σε κύβους περίπου 3 – 4 εκ.
  • 1 ξερό μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη στρογγυλή πράσινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας κάρυ
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • τα φύλλα από 4 – 5 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 100 ml γάλα καρύδας
  • το ξύσμα και ο χυμός από 1 λάιμ (μοσχολέμονο) ή από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση 

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (προτιμότερο αντικολλητική) ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, όλες τις πιπεριές, το τζίντζερ, το κάρυ και τον πελτέ και τα σοτάρουμε για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, περιχύνουμε με το χυμό λάιμ και νερό τόσο ώστε να καλύπτει κατά το ήμισυ το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 8 λεπτά (ή 5΄ αν έχουμε βάλει στήθος), μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας, το ξύσμα, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και το βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και σερβίρουμε. Αν η σάλτσα είναι αραιή, βγάζουμε το κοτόπουλο και τη βράζουμε να δέσει.

Συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι. Ωραία ιδέα για το σερβίρισμα είναι να φορμάρουμε το ρύζι σε φόρμα του κέικ και να βάλουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα στο κέντρο.

Υ.Γ  Προσοχή,  παρακαλώ το γάλα να είναι καρύδας και όχι γαιδάρας, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!!! Επίσης η φίλη που έκανε την συνταγή δεν έβαλε μέσα πρασινάδες, δηλαδή κόλιανδρο, δυόσμο, βασιλικό. Επίσης έριξε από πάνω φιλέ αμύγδαλο όπως φαίνεται και στην φώτο (έχει πάντα και το κοτσάρι παντού, την αγαπάμε με τα ελαττώματά της).