Λοιπόν κορίτσια το καλοκαιράκι έφτασε και πόσες φορές θα σκεφτούμε και φέτος τι καλό να φτιάξουμε το Σαββατοκύριακο, πέρα από τα τετριμμένα καθημερινά, για να το απολαύσουμε στον κήπο μας, στην αυλή μας ή στο μπαλκόνι μας συνοδεύοντάς το με ένα ποτήρι φρουτώδες ροζέ ή με ένα ελαφρύ φρέσκο κόκκινο κρασί και ιδανικά με μια ωραία παρέα.

Το πιάτο αυτό το έχω φτιάξει συγκεκριμένα τρεις φορές και θα σας πω χωρίς καμία διάθεση να περιαυτολογήσω ότι και τις τρεις φορές έγινε σφαγή! Να σας ενημερώσω βέβαια ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για το κόψιμο των λαχανικών τα οποία δεν τα λες και λίγα αλλά αξίζει τον κόπο καθώς το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Λοιπόν ξεκινάμε με τα υλικά που θα χρειαστείτε για την γέμιση των λαχανικών τα οποία είναι τα εξής:

ΥΛΙΚΑ

Για την γέμιση των λαχανικών

  • Ελαιόλαδο
  • Πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε μεσαίο καρέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο (1-2 σκελίδες)
  • 2-3 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε μεσαίο καρέ
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • Βασιλικό ψιλοκομμένο (ξηρός ή φρέσκος)
  • 400 γρ. ξινομυζηθρα
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτα
  • Αλάτι – πιπέρι

Εξυπακούεται ότι τις παραπάνω δόσεις τις προσαρμόζετε σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Για τα κανελόνια

  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτα
  • Η γέμιση των λαχανικών
  • Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τις πιπεριές. Αλατίζουμε ελαφρώς και μόλις μαλακώσουν τα υλικά προσθέτουμε το κολοκύθι και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσει κι αυτό, στο τέλος προσθέτουμε το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, αλατίζουμε ξανά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 20 λεπτά. Στο τελείωμα προσθέτουμε τον βασιλικό και την ντομάτα κονκασε και αποσύρουμε από την φωτιά. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε την ξινομυζήθρα και ανακατεύουμε το μείγμα καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει κι άλλο διαφορετικά λόγω θερμοκρασίας θα σπάσουν κατά το γέμισμα τα κανελόνια. Αφού τα γεμίσουμε απλώνουμε σε ένα ταψί την σάλτσα ντομάτας και από πάνω τοποθετούμε τα κανελόνια. Τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε εναλλακτικά και για μεγαλύτερη ευκολία να χρησιμοποιήσετε λαζάνια, στην περίπτωση αυτή αφού κρυώσει λίγο το μείγμα μας απλώνουμε σε ένα ταψί την σάλτσα ντομάτας και από πάνω βάζουμε μια στρώση λαζάνια. Πάνω στα λαζάνια τοποθετούμε την μισή γέμιση και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ώστε να φτάσουμε να έχουμε 3 στρώσεις λαζάνια και 2 στρώσεις γέμιση. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 170 βαθμούς στην αντίσταση για 15-20 λεπτά.

Δοκιμάστε το! Καλή σας όρεξη!