Μετά από πολλές δοκιμές και αποτυχημένες προσπάθειες κατέληξα στην παρακάτω συνταγή για μελομακάρονα την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα για σίγουρη επιτυχία!!!

Υλικά

1 ποτήρι ζάχαρη

2 ποτήρια λάδι (καλαμποκέλαιο)

1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1/2 ποτήρι κονιάκ

1 κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι γαρύφαλο

1 κουταλάκι κανέλα

1 μπέικιν

Όσο αλεύρι πάρει (αλεύρι για όλες τις χρήσεις)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος. Προσοχή: τη σόδα την διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι και επειδή αφρίζει καλό να είναι να κρατάμε το ποτήρι μέσα στο σκεύος μη κάνουμε τη κουζίνα χάλια. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Όταν λέμε όσο αλεύρι πάρει εννοούμε ότι θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή μεν αλλά όχι πολύ για να μην απλώσει στο ψήσιμο και φάμε στο τέλος μελομακαρονόπιτα!!!

15608681_10211557474319414_80902768_o   15556453_10211557477959505_1290575589_o

Αφού κάνουμε τη ζύμη μπορούμε να βάλουμε τα παιδάκια μας να κάνουν σχέδια με κουπάτ ή αλλιώς να κάνουμε το κλασικό σχέδιο.  Πολλές νοικοκυρές (και εγώ παλιότερα το έκανα) πατάνε από πάνω το μελομακάρονο ή με το πιρουνάκι για να γίνουν οι τρυπίτσες πάνω ή με τον τρίφτη από την ψιλή μεριά. Τα απλώνουμε σε λαδόκολα και τα ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20′ περίπου, να πάρουν χρώμα αλλά μην τα ξεχάσουμε γιατί μετά θα τα φάμε σαν μπισκότα, δεν θα μπορέσουν να τραβήξουν το σιρόπι. Όταν τα βγάζουμ είναι λίγο μαλακά . Βγαίνουν 2-3 ταψιά ανάλογα το σχέδιο που θα κάνουμε. Τοποθετούμε σε δύο ταψιά χωρίς τις λαδόκολες, για να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.

Σιρόπι

2 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια μέλι (αν σας φαίνεται πολύ μπορείτε να βάλετε λιγότερο)

Τα βάζουμε στην κατσαρόλα όλα μαζί με δυο σταγόνες χυμό λεμόνι και βράζουμε για 10′ . Όταν περάσουν τα 10′ κλείνουμε το μάτι και ρίχνουμε το σιρόπι στα ταψιά που είναι τα μελομακάρονα.  Τα αφήνουμε να ρουφήξουν από τη μία πλευρά και τα γυρνάμε και από την άλλη. Τέλος τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το καρύδι!!!

Και του χρόνου με υγεία!! Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!!