Τον χειμώνα τα κουλουράκια και τα μπισκότα έχουν την τιμητική τους καθώς αποτελούν την καλύτερη επιλογή για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι σας. Τα δοκίμασα πριν πολλά χρόνια και ενθουσιάστηκα με την γεύση τους, μέχρι σήμερα για να είμαι ειλικρινής ζητούσα να μου τα φτιάχνουν άλλοι όποτε τα είχα όρεξη, μέχρι πρόσφατα που πήρα την απόφαση να τα φτιάξω εγώ, τόσο που τα αγαπώ. Θα πω βέβαια ότι είναι λίγο μπελαλίδικα αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει για τις αρκετές ώρες που θα περάσετε στην κουζίνα. Η προτεινόμενη δόση θα σας βγάλει περίπου 100 μπισκότα, οπότε κάντε την στο μισό αν σας φαίνονται πολλά, εκτός αν σκοπεύετε να τα μοιράσετε ή να γιορτάσετε ή να ειναι γιορτές γενικότερα.

ΥΛΙΚΑ

– 1 kg αλεύρι

– 1 1/2 κούπα ηλιέλαιο

– 1 κούπα ζάχαρη άχνη

– 250 gr βούτυρο

– 2 κρόκους αυγών

– 1 κ.γ. σόδα (την λιώνουμε σε λίγο χυμό λεμονιού)

– 1/2 κ.γ. κανέλα

– 1 ποτηράκι (σωληνάκι ούζου) κονιάκ

– 1 φλιτζανάκι αμύγδαλα ψιλοκομμένα – λίγο γαρύφαλλο – μαρμελάδα με γεύση της αρεσκείας μας – 250 gr κουβερτούρα (μίξη μαζί με κουβερτούρα γάλακτος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, στην συνέχεια τους κρόκους, το κονιάκ, την σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Αποσύρουμε το μείγμα απο το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σχετικά τριφτή ζύμη. Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη ώστε να έχει λίγο πάχος καθώς τα συγκεκριμένα δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα στο ψήσιμο και δεν απλώνουν σχεδόν καθόλου. Με κουπάτ μικρού μεγέθους και σχέδιο της αρεσκείας σας (μπορειτε να κάνετε οτι σχέδιο θέλετε γιατί είπαμε ότι δεν απλώνουν στο ψήσιμο και δεν χάνουν το σχήμα τους) τα φτιάχνετε και τα αραδιάζετε στο ταψί φούρνου στο οποίο πρώτα έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα. Τα ψήνετε στους 180 στον θερμό αέρα για 20 -25 λεπτά περίπου, εξαρτάται απο το πόσο δυνατά ψήνει ο φούρνος σας. Τα ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσουν τα παίρνετε ανα δυο, βάζετε μαρμελάδα ανάμεσα και τα κλείνετε (όπως τα πτιφούρ). Τέλος λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάτε τα μπισκοτάκια σας από την μια μεριά για να απλωθεί σαν μισοφέγγαρο. Καλή επιτυχία κυρίες μου!!!

sable-defteri